Latte Vs Macchiato Vs Cappuccino Vs Mokka. Wat Is Het Verschil?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat het verschil is tussen alle luxe drankjes die je lokale coffeeshop op hun schoolbord vermeldt, ben je niet de enige. Als je geen espressoliefhebber bent, kan het moeilijk zijn om het verschil tussen een latte en een macchiato meteen te begrijpen.
Elke cafédrank heeft zijn eigen geschiedenis, smaaksamenstelling, mondgevoel en presentatie. Naarmate traditionele koffiebars populairder worden, zijn er in de loop van de tijd variaties op deze koffiedranken ontstaan. Elke keer dat u uw plaatselijke café bezoekt, heeft u een schijnbaar oneindig aantal keuzes tot uw beschikking.

Hoewel we je aanmoedigen om ze allemaal te proberen, zijn de basis cappuccino’s, lattes, macchiato’s en mokka’s. Traditionele bereidingen kunnen soms subtiel zijn, maar ze produceren gedurfde verschillende smaken en texturen. Dit is alles wat u moet weten om klaar te zijn voor uw volgende bezoek aan de coffeeshop.

Espresso-drankjes: De Essentie

Elke cafédrank begint in wezen met dezelfde ingrediënten: espresso, gestoomde melk en melkschuim. Niet elk drankje bevat alle drie, maar de grootste verschillen tussen deze vier populaire dranken zijn de verhoudingen tussen de basisingrediënten.

Lattes, macchiato’s, cappuccino’s en mokka’s beginnen allemaal met espresso. Espresso wordt gemaakt van koffiebonen, net als gewone koffie. Espresso gebruikt stoom onder druk om water uit dicht opeengepakt koffiedik te halen. Dit produceert kleine hoeveelheden geconcentreerde vloeistof per keer. Deze espressoshots bevatten een hoger percentage cafeïne dan gewone koffie en vormen de basis van alle koffiebardranken (zie hier).

De volgende stap is het stomen van de melk. De meeste professionele espressomachines hebben een stoompijpje waarmee barista’s de melk kunnen stomen. Je hebt misschien zelfs een barista melk in een metalen karaf zien gieten en deze onder een lange metalen arm hebben gestoken die uit een espressomachine steekt. Dat is wat ze doen: melk stomen voor lattes, cappuccino’s of mokka’s.

Het laatste bestanddeel van een basiskoffiedrank is melkschuim. Het is in bijna allemaal te vinden. Dit wordt gemaakt door zacht gestoomde melk op te kloppen tot er luchtbellen ontstaan. Ervaren barista’s kunnen de textuur van gestoomde melk en melkschuim in dezelfde karaf regelen.

Microfoam bestaat uit kleine belletjes die het een zachte textuur en mondgevoel geven. Het wordt gebruikt om lattes te maken. Grotere, vollere luchtbellen resulteren in een droog schuim dat wordt gebruikt voor cappuccino’s. Het heeft een ruwe textuur en neemt meer ruimte in beslag in de drank.

Espresso-drankjes van goede kwaliteit worden gemaakt door professionele barista’s of thuisbarista’s met behulp van hoogwaardige apparatuur zoals een koffiemolen, espressoapparaat en dampende prop.

Latte

In de Verenigde Staten wordt een latte gemaakt met een dubbele espresso (60 ml of 57 g), gestoomde melk en een 1/2 dikke laag melkschuim erop. De meeste lattes zullen tussen de 227 g en 157 g zijn, afhankelijk van de voorkeur van de coffeeshop. Deze populaire latte is gemaakt met microfoam dat kan worden gebruikt om ingewikkelde ontwerpen te maken. Latte art is nu een aparte kunstvorm. Barista’s over de hele wereld streven ernaar om het delicate proces van het creëren van verbluffende ontwerpen op hun lattes onder de knie te krijgen.

De caff-latte die je in je plaatselijke coffeeshop vindt, is een Italiaans drankje. Het is gemaakt van koffie die op een kookplaat is gezet en vervolgens in warme melk is gegoten.

De latte heeft echter wortels in een verscheidenheid aan traditionele dranken in heel Europa, waaronder het caf au lait in Frankrijk en de Milchkaffee van Duitsland. In de jaren 80 werd de Amerikaanse versie van de latte populair in Seattle, Washington. Lino Meiorin was de oorspronkelijke uitvinder van de latte die we tegenwoordig kennen. Hij richtte het Caffe Mediterraneum op in Berkeley in Californië.

Glad melkschuim bedekt het oppervlak en geeft de lattes hun unieke smaak en textuur. Dit is een drankje voor mensen die de smaak van melk in hun koffie waarderen en genieten van de mogelijkheid tot aanpassing.

Veel coffeeshops bieden variaties op de latte aan met siropen en smaakstoffen, wat resulteert in een veel zoetere drank. Iced latte wordt niet gemaakt met melkschuim, maar een mengsel van espresso en gekoelde melk. Als je smaakstoffen wilt, zoals vanille of hazelnoot, voegen ze bijna altijd gearomatiseerde siroop toe.

Bekijk onze Latte Machines review!

Macchiato

Macchiato wordt ook wel caffmacchiato of espresso macchiato genoemd. Het is gemaakt met espresso en kleine hoeveelheden gestoomde melk. De letterlijke vertaling van caff macchiato uit het Italiaans is bevlekte koffie of gevlekte koffie.

In plaats van na te denken over de ingrediënten van de macchiato in termen van hun verhouding tot elkaar, beschouw het als een espresso met een beetje melk. Deze drank is ontstaan toen barista’s een manier moesten vinden om een shot pure espresso te onderscheiden van een shot espresso met een klein beetje melk. In feite is de Portugese naam voor dit drankje, caf pingado , direct vertaald als koffie met een druppel (zie hier).

De macchiato is een sterke koffiedrank. Het wordt af en toe bereid met een klein beetje melkschuim, maar meestal wordt je macchiato bereid in een borrelglas met espresso en een dun laagje gestoomde melk erop.

Macchiato’s zijn over de hele wereld een populaire drank, hoewel het, net als veel andere koffiedranken, van Italiaanse oorsprong is. De Mexicaanse macchiato wordt een Cortado genoemd . Dit is een andere drank die in bepaalde landen verkrijgbaar is en die meer melk bevat.

Deze drank heeft een sterke smaak en vertrouwt op de kwaliteit van de espressobonen om hem echt te laten glanzen.

Cappuccino

Een traditionele cappuccino uit Italië wordt gemaakt met gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. De resulterende drank is perfect voor melkschuimkunstwerken (zie onderstaande video) en heeft een zachte, schuimige smaak en textuur.

Cappuccino is een cappuccino die honderden jaren geleden in Italië is ontstaan. Het wordt meestal geserveerd als ontbijttoevoeging of een snack halverwege de ochtend. Vanwege het hogere melkgehalte worden in Italië vaak cappuccino’s aan kinderen geserveerd.

De Amerikaanse cappuccino werd zo’n 25 jaar geleden populair toen hij uit Italië werd overgebracht. Traditionele cappuccino’s verschijnen in uw plaatselijke cafés en coffeeshops, maar de drank is zo algemeen geworden dat u vaak schijn van gearomatiseerde cappuccino’s aantreft in automaten bij benzinestations. Dit zijn geen traditionele cappuccino’s, maar dat zouden ze wel moeten zijn!

Cappuccino’s zijn over de hele wereld populair, wat resulteert in een aantal verschillende variaties op de originele drank.

  • Iced cappuccino – In Italië heeft de cappuccini Freddo koude, opgeschuimde melk die aan de top-espresso wordt toegevoegd. In de Verenigde Staten wordt het meestal bevroren of gemengd om een ijsachtige textuur te creëren.
  • Natte cappuccino – Een cappuccino chiaro wordt gemaakt met meer warme melk en minder opgeschuimde melk. Dit resulteert in een romiger, melkachtiger drankje dat meer naar een caff-latte smaakt .
  • Droge cappuccino – Deze dranken, bekend als cappuccini scurro , hebben minder gestoomde melk en meer melkschuim, precies het tegenovergestelde van een natte cappuccino. Ze zijn veel donkerder van kleur en sterker van smaak dan de traditionele versie.
  • Gearomatiseerde cappuccino – Een populaire variant in de Verenigde Staten, veel cafés bieden cappuccino’s met extra smaakstoffen zoals pepermunt, karamel of vanille. Veel cappuccino’s worden gemaakt met pure chocoladeschilfers en kaneel.

De veelzijdigheid en populariteit van de cappuccino blijft groeien, dus overweeg er een te bestellen bij je volgende bezoek aan een koffiebar.

Mokka

Mokka’s zijn rijke en bevredigende lekkernijen die de smaken van chocolade en koffie combineren (zie hier). Net als een latte wordt een mokka gemaakt van een vergelijkbare verhouding van gestoomde melk en espresso met toevoeging van melk, witte of donkere chocolade.

Mochaccino en caff mokka worden ook wel mochaccino of caff mokka genoemd. Ze komen allebei uit Mocha, Jemen. Van de 15e eeuw tot het begin van de 18e eeuw was Mocha een bekende marktplaats voor koffiehandel.

De mokka kan worden gezien als een warme chocolademelk met een shot espresso, maar een barista kan spotten met de suggestie dat er geen vaardigheid voor nodig is om er een te maken.

Cafés zullen variëren in de exacte ingrediënten en bereiding van een mokka. Sommige koffiebars gebruiken chocoladesiroop of cacaopoeder om een mokka te maken, terwijl andere stukjes chocolade in de drank kunnen breken die smelten en een leuk, ongelijk patroon op de zijkant van het glas creëren.

Een mochaccino wordt meestal synoniem gebruikt met een mokka, maar er is soms een kleine variatie: terwijl een mokka wordt bereid met espresso, gestoomde melk en toegevoegde chocolade, wordt een mochaccino soms bereid door espresso toe te voegen aan warme chocolademelk. Het is subtiel, maar wie geïnteresseerd is in de details zal het verschil toch merken.

Een mokka kan ook worden gezien als een latte met chocoladesmaak. Beide dranken hebben een vergelijkbare zachte, fluweelachtige smaak en bevatten veel gestoomde melk.

Mokka’s hebben echter meestal geen melkschuim aan de bovenkant zoals een latte. De meeste coffeeshops en bars bieden mokka’s met slagroom aan. Sommigen voegen marshmallows en extra chocoladesiroop toe. Soms maken bars mokka’s met zoveel flair en uitbundigheid dat ze officieel als desserts worden beschouwd.

Veel mokka-variaties vereisten veranderingen in de toppings of het type chocolade. Een witte mokka is bijvoorbeeld een populaire variant die witte chocolade gebruikt in plaats van melk- of pure chocolade. Een zwart-witte mokka (zie hier) – die verschillende namen heeft – gebruikt een combinatie van donkere en witte chocolade om een prachtig kleur- en smaakcontrast te creëren.

Samenvatting Van De Basisverschillen:

Latte

PIN VOOR LATER!

Verschillende Espressodrankjes

Deze basisdranken zijn in hun traditionele vorm overal verkrijgbaar in de meeste coffeeshops, bars en cafés over de hele wereld. Het is de beste manier om elk drankje te leren kennen door het te proberen, traditioneel bereid door een barista.

Als je eenmaal de wereld van koffiedranken hebt verkend, kom je misschien in de verleiding om andere variaties te proberen. Deze korte beschrijving van espressodranken helpt u bij het navigeren door het menu van de koffiebar. Houd er rekening mee dat dit geen uitputtende lijst is, maar het bevat wel enkele van de meest populaire variaties.

  • Ristretto – Dit is een traditionele espresso die dezelfde hoeveelheid koffiedik gebruikt, maar espresso extraheert met ongeveer de helft zoveel water in dezelfde tijd. In het Italiaans betekent ristretto beperkt of beperkt. Een ristretto is zoals alle goed gezette espresso. Het heeft een laag (zie hier) crema bovenop.
  • Espresso – Staat espresso niet op het menu, dan krijg je één shot espresso met crema. Meestal geserveerd in een demitasse glas.
  • Doppio – Dit is een andere naam voor een dubbele espresso-opname.
  • Lungo – Deze drank is het tegenovergestelde van een Ristretto. Het gebruikt twee keer zoveel water en dezelfde hoeveelheid koffiedik als een shot.
  • Caf Crema – Een caf crema of caf creme kan verwijzen naar twee verschillende dranken: een populaire espresso met zware room die in Frankrijk wordt gevonden of een uitzonderlijk lange espresso die wordt gevonden in Zwitserland en Oostenrijk.
  • Caf Noisette – Deze drank is gemaakt in Frankrijk. Het is een espresso met warme melk. Het is steviger dan een macchiato en smaakt vergelijkbaar met een caf con lache.
  • Caf Con Leche – Deze eenvoudige koffiedrank wordt gemaakt met een shot espresso en warme melk, meestal in een karaf.
  • Cortado – In Mxico verwijst cortado naar een macchiato. In de meeste andere delen van de wereld verwijst een cortado echter in gelijke hoeveelheden naar espresso en gestoomde melk.
  • Americano – Een espresso shot verdund met water geeft de americano ongeveer dezelfde sterkte en smaak als gewone koffie.
  • Affogato – Deze decadente traktatie is gemaakt met vanille-ijs, gelato en een paar shotjes hete espresso.
  • Breve – Deze veramerikaniseerde versie is een latte gemaakt met dezelfde verhoudingen als de traditionele, maar vervangt de gestoomde melk voor half en half.
  • Mocha Breve -Dit is een mokka die half en half gebruikt in plaats van de gestoomde melk.
  • Caf Con Hielo – Dit betekent letterlijk koffie met ijs in het Spaans.
  • Caf Bom – Deze Spaanse drank is gemaakt met een deel espresso en een deel gecondenseerde melk.
  • Con Panna – De espresso con panna is een shot espresso geserveerd met slagroom erop.
  • Flat white – Om deze drank te maken, voeg je microfoam toe aan een shot espresso. Het is kleiner in volume dan een latte en heeft geen schuim. Het is ook anders dan een caf con Leche die gebroeide zuivel gebruikt. Typisch, een flat white vereist een ristretto-shot om harde smaakstoffen te voorkomen.
  • Red Eye – Er zijn veel versies van dit drankje. Een rood oog is een shot espresso met daarop 113 gram koffie. Als de espresso een dubbele opname is, wordt het een blauw oog genoemd en als het een driedubbele opname is, is het een dood oog. Het luie oog is ook beschikbaar. Dit is een dubbele espresso shot met 113 gram cafeïnevrij.
  • Double Latte – Dit is bijna een strikvraag! Wanneer het op een menu verschijnt, betekent een dubbele latte dat je een latte krijgt met een dubbele espresso. Een dubbele shot met een latte (of een ander espressodrankje) is echter de standaard voor veel coffeeshops over de hele wereld. Dus als je om een dubbele latte vraagt, vraag je misschien eigenlijk om de gewone latte zonder het te beseffen. Hoewel de meeste barista’s kunnen begrijpen wat je bedoelt, maar je verzoek misschien niet kunnen verifiëren, zullen ze het meestal wel duidelijk maken. Het is geen goed idee om per ongeluk vier espressoshots te drinken zonder het te beseffen.
  • Viena – Dit is een dubbele espresso die wordt geserveerd in een traditionele koffiemok. Het wordt vervolgens doordrenkt met opgeklopte topping totdat het vol is.
  • Galo – Een extra melkachtige espressodrank, een galo bevat een kwart espresso en driekwart opgeschuimde melk.
  • Long Black – Dit is precies hetzelfde als een Americano, maar het heeft een kleiner volume en behoudt de crema zodat het sterker is. Het is populair en Nieuw-Zeeland.

Espresso-drankjes Bereiden

Elk van de vier espressodranken, waaronder macchiato en cappuccino, heeft een vergelijkbare bereiding nodig. Deze dranken zijn gemaakt met espressobonen en melk. Je hebt een weegschaal, een koffiemolen, een espressomachine en een stoompijpje nodig om ze te maken. Een mok om je drankje in te serveren, evenals een melkrecipiënt (meestal een metalen karaf), zijn ook noodzakelijk.

Al deze dranken beginnen met het vers malen van koffiebonen, bij voorkeur met een conische maalmolen van hoge kwaliteit (zie hier). Nadat de koffiebonen zijn gemalen, worden ze in een portafilter geplaatst en wordt er mee geknoeid voordat ze in een espressomachine worden gezet. Bekijk deze basisvideo (zie hieronder) om te begrijpen hoe espresso wordt gezet. Als je net de koffiewereld binnenstapt, raden we je aan om espressodranken te proeven die gemaakt zijn door een professionele barista.

Hoe Maak Je Een Latte

Je moet een latte maken door een espresso-shot te maken in het kopje dat je gaat gebruiken om het te drinken. Terwijl je espresso aan het brouwen is, stoom je ongeveer 6-227 g melk met behulp van een opschuimer tot je een mooi microschuim hebt. Je weet dat je het goed hebt gedaan als de melk er glazig uitziet, geen zichtbare luchtbellen bevat en aan de zijkant van de karaf blijft plakken als je hem ronddraait. Tik zachtjes met de karaf op het aanrecht om luchtbellen naar de oppervlakte te brengen, maar draai hem nog een keer om de melk en het schuim op te nemen voordat je begint te schenken. De volgende stap, het gieten van je gestoomde melk in de espresso, is wanneer je de kans krijgt om creatief te worden met latte art. Je kunt ook een lepel gebruiken om schuim aan de afgewerkte latte toe te voegen.

Hoe Maak Je Een Macchiato

Een macchiato begint met een espresso shot, net als een latte. Macchiato’s worden meestal gemaakt in een demitasse-koffiekop, net als gewone espresso-shots. Terwijl u uw slag trekt, stoomt u uw melk met een melkopschuimer, net zoals u zou doen met een latte. Voor een macchiato wil je dat de melk wat schuimiger is dan voor een latte. Afhankelijk van hoe traditioneel je macchiato is, heb je maar één eetlepel schuimige melk nodig. Sommige barista’s geven de voorkeur aan een beetje extra melk, dus misschien krijg je wat variatie van de ene coffeeshop naar de andere. Nadat je espresso klaar is, giet of schep je melk naar wens over de espresso.

Het traditionele macchiato-recept is ongewijzigd, hoewel deze barista 28 g melk gebruikt in plaats van de traditionele druppel.

Hoe Maak Je Een Cappuccino?

Een cappuccino-serveermok is iets kleiner dan een latte-mok, maar veel groter dan de demitasse-kop die voor espresso wordt gebruikt. Het totale volume van het uiteindelijke drankje zal ongeveer 5-170 g zijn, dus veel coffeeshops hebben een aparte serveerbeker voor dit drankje. De meeste traditionele Italiaanse cappuccino’s gebruiken een enkele opname, maar veel landen hebben het gebruik van een dubbele opname voor een cappuccino gestandaardiseerd. De uiteindelijke verhouding moet een 1: 1: 1 van espresso, melk en melkschuim zijn, meestal 57 g elk. Trek je espresso shot en stoom je melk. Cappuccino gebruikt een dikkere consistentie van melk dan een latte. Veel barista’s laten hun schuimige melk ronddraaien voordat ze het aan hun espresso toevoegen, waardoor prachtige kunstwerken ontstaan.

Bekijk hier hoe een standaard cappuccino wordt bereid:

Hoe Maak Je Een Mokka (of Mochaccino)

Mokka’s worden op dezelfde manier bereid als latte, maar met toegevoegde chocolade. Dit is wat ze anders maakt dan latte mokka’s. De meeste cafés hebben hun eigen unieke manier om een mokka te bereiden: sommige gebruiken cacaopoeder gemengd met een beetje heet water en andere gebruiken kant-en-klare chocoladesiropen. We hebben zelfs coffeeshops stukjes chocolade zien breken en die aan het drankje toevoegen. Je kunt kiezen uit melk, pure of witte chocolade.

De meeste cafés gebruiken een soort gezoete melkchocolade, maar het is altijd een goed idee om ernaar te vragen. Mochas zijn ongeveer even groot als een gewone latte, dus ze worden allemaal in dezelfde maat mok gebrouwen. Sommige barista’s schenken eerst de chocolade in en zetten daarna espresso. Anderen voegen melk toe aan de espresso en maken het af met chocolade. Hoe dan ook werkt, hoewel het iets traditioneler is om de chocolade als tweede toe te voegen en veel gebruikelijker in Amerikaanse coffeeshops om eerst de chocolade toe te voegen. Je kunt ook een latte maken alsof je hem zelf maakt, en toppings toevoegen zoals room, chocolade of melkschuim.

Hier voegt de barista heet water en cacaopoeder toe aan de espresso en voegt vervolgens stoommelkkunstwerk toe als een latte.

Welke Zal Je Leuk Vinden?

We moedigen je aan om alle vier de belangrijkste espressodranken te proeven om de smaak en stijl te vinden die je het lekkerst vindt. Al deze drankjes kunnen geweldige kopjes koffie zijn als ze op de juiste manier worden bereid. Uw persoonlijke smaak betekent echter dat u waarschijnlijk een voorkeur voor de een boven de ander zult hebben.

Geniet je van de smaak van melk in je koffie, ga dan voor een cappuccino of een latte. Door het gladde microschuim zal de latte een zijdezacht mondgevoel hebben dan een cappuccino. De latte heeft ook minder schuim, dus het is dichter van textuur. Cappuccino, ook een melkrijke koffiedrank, bevat ongeveer de helft van de melk in de vorm van schuim. Hierdoor komt de espressosmaak meer naar voren en lijkt de textuur van de drank duidelijker.

Macchiato is een goede keuze als je van sterke espresso houdt. Als je van de subtiliteiten van espresso-shots houdt, is dit het drankje voor jou. Als je iets langer wilt drinken, blijf dan bij de latte of cappuccino.

Alle chocoladeliefhebbers die er zijn, worden onmiddellijk aangetrokken door de mokka. Dit is de perfecte traditionele espressodrank voor iedereen die van gearomatiseerde koffie houdt.

Gevolgtrekking

U zou nu beter voorbereid moeten zijn om uw plaatselijke coffeeshop te bezoeken. We moedigen u aan om zoveel mogelijk verschillende soorten espressodranken te proeven om uw perfecte drankje te vinden.

Als je een wereldreiziger bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over koffiebereiding in lokale coffeeshops de volgende keer dat je in een vreemde stad bent. Koffie en espresso hebben een lange geschiedenis. Veel culturen hebben hun eigen manieren om ze te maken.

Ga zoals altijd op zoek naar coffeeshops die versgemalen kwaliteitsbonen gebruiken voor de beste espresso-drankervaring. Veel succes met je koffie-avontuur!

Sluit deze afbeelding in op uw site (kopieer onderstaande code):