Hoe Lang Is Koffie Houdbaar? Begrijp Wanneer En Hoe Koffie Slecht Wordt

Iedereen heeft die zak cafeïnevrije koffie in onze kasten gezien. We vroegen ons allemaal af hoe lang het er al stond, en of het nog lekker is om te eten.
Koffie is een complexe drank. Begrijpen wanneer koffie slecht wordt, is niet zo eenvoudig als kijken naar de houdbaarheidsdata. Hoewel het technisch veilig is om koffie voor een langere periode na het branden te consumeren, is het misschien niet veilig om dat te doen.

Koffiebonen verliezen hun smaak zodra ze worden gebrand. Dit is het belangrijkste principe. Ze worden minder perfect naarmate ze verder verwijderd zijn van de braaddatum. Helaas is er geen magische marker om u te vertellen wanneer uw koffiebonen niet langer hun topprestaties leveren.

Je hebt wat achtergrondinformatie over koffie nodig voordat je een oordeel kunt vellen.

De Reis Van Een Koffieboon

De eerste dingen eerst: tenzij je een van die gelukkige zielen bent die het tijdens een koffievakantie van dichtbij te zien krijgt, zijn die echt), heb je je waarschijnlijk afgevraagd: wat zijn koffiebonen en hoe zijn ze in je keuken terechtgekomen?

Koffiebonen beginnen als een vrucht die koffiekers wordt genoemd en die groeit aan koffiebomen in geografische gebieden tussen de Kreeftskeerkring en Steenbok. Zodra kersen felrood zijn, zijn ze klaar om geoogst te worden.

Daarna komt de verwerking. Er zijn veel methoden om uw product te verwerken, maar de meest populaire zijn droog en nat.

Koffiebessen worden met de hand gesorteerd om vuil of beschadigde kersen te verwijderen tijdens de droge verwerking. Daarna worden ze uitgespreid en tot 4 weken in de zon gelaten, met tussenpozen geharkt of met de hand gedraaid om een gelijkmatige droging te garanderen. De resulterende bessen hebben een harde buitenschil en een maximaal vochtgehalte van 12,5%. De bonen worden bewaard totdat ze naar een molen worden gestuurd om te pellen, waarna het officieel groene koffiebonen zijn die klaar zijn om te worden verkocht.

Inside the Coffee Berry (afbeelding van:

Bij de natte verwerking worden de bonen schoongemaakt en vervolgens verpompt met een speciale machine die het vruchtvlees en de schil van de boon scheidt. De boon blijft achter met een glibberige buitenlaag die het slijm wordt genoemd en een andere dunne buitenlaag die het perkament wordt genoemd. De bonen worden opnieuw schoongemaakt en in tanks gedaan waar het slijm op natuurlijke wijze afbreekt, waardoor alleen de boon en het perkament achterblijven. Alles wordt opnieuw gewassen met schoon water om ervoor te zorgen dat het slijm wordt weggespoeld. Vervolgens worden de bonen gedroogd met behulp van een soortgelijk droogproces in de zon als hierboven genoemd, dat 8-10 dagen duurt. De bonen worden vervolgens gepeld om eventuele perkamentlagen te verwijderen en vervolgens gesorteerd.

In de vorm van groene bonen bevat koffie tientallen chemicaliën en verbindingen, waaronder koolhydraten, aminozuren, lipiden en andere. De Maillard-reactie is een reeks chemische kettingreacties die optreedt in koffiebonen tijdens het branden. Het zorgt voor de kleur en smaak van de koffie. Dit resulteert in de transformatie van meer dan een dozijn organische verbindingen in meer dan duizend, waardoor koffie zijn kenmerkende smaak en aroma krijgt.

De Maillard-reactie (afbeelding van:

De meeste gassen, waaronder koolstofdioxide, worden gevormd in koffiebonen tijdens het branden en komen snel vrij na het branden. Dat is de reden waarom veel branders de 12-24-uurs ontgassingsregel volgen, waarbij ze vers gebrande koffiebonen minstens 12 tot 24 uur laten staan om de snel ontsnappende kooldioxide de koffiebonen te laten verlaten, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op de extractie en daarom de smaak van het resulterende koffiebrouwsel.

Na het ontgassen wordt koffie verpakt en verzegeld in luchtdichte containers of een speciale verpakking die het weghoudt van licht en lucht. Een van de grootste elementen die de achteruitgang van koffiebonen na het branden versnelt, is zuurstof. Water en warmte kunnen de eigenschappen van koffie veranderen, zoals we kunnen waarnemen tijdens het brouwproces. Door oxidatie stelen zuurstofmoleculen echter elektronen van andere moleculen, waardoor onstabiele vrije radicalen ontstaan die verantwoordelijk zijn voor reacties die we roesten, veroudering en veroudering noemen.

Voor ons betekent dit dat blootstelling aan zuurstof koffiebonen langzaam van hun smaak berooft. Dit is een van de redenen waarom koffie-experts de nadruk leggen op het gebruik van versgemalen koffie voor het zetten: door het oppervlak van koffiebonen te vergroten door ze te malen, wordt hun blootstelling aan zuurstof vergroot en verliezen ze voortijdig hun smaak voordat je klaar bent om te brouwen.

Koffiebonen worden van de boerderij tot aan de koffiebrander geproduceerd en vervolgens zorgvuldig verzegeld in de schappen van uw plaatselijke supermarkt of coffeeshop.

Verse Koffie: Wat Is Dat?

Op welk punt wordt koffie als vers beschouwd in het hierboven beschreven proces? Het lijkt er immers op dat de meest verse koffiebonen degene zijn die recentelijk zijn geoogst, toch? Hoewel dat voor de meeste soorten fruit geldt, is de manier waarop we koffie consumeren heel anders, dus onze normen voor wat vers is, moeten ook veranderen.

De meeste mensen in de koffie-industrie zijn het erover eens dat de vraag, hoe vers zijn deze koffiebonen? is echt een kwestie van hoe lang geleden ze werden geroosterd. Koffie bederft niet zoals bederfelijk voedsel in je koelkast. Het draait allemaal om de smaak van de koffie.

Versheid kan worden gezien als het tijdsbestek waarin uw koffiebonen hun maximale smaakprestaties hebben. Volgens de meeste koffie-experts wordt koffie die langer is dan deze periode beschouwd als “falen van waarde”. Of u het ermee eens bent, hangt natuurlijk volledig af van hoe u uw koffie waardeert: vanwege de smaak of om een aantal andere redenen (routine, cafeïne-inname naar keuze, enz.).

Het lastige en enigszins verwarrende deel is dat er zelfs onder koffie-experts geen consensus is over standaardmaatregelen die we kunnen gebruiken om te bepalen of koffie zijn verse markering heeft gepasseerd en oudbakken is geworden. Nadat de oxidatie begint, zijn de eerste verbindingen die verdampen de smaakstoffen. Deze verbindingen veroorzaken zoete, boterachtige en aardse smaken. De meeste coffeeshops gaan uit van de suggesties van de individuele branders voor wanneer ze hun product uit de schappen moeten halen, aangezien elk gebraad en elke koffie iets anders is.

De vraag is: moet je hetzelfde doen in je huis? Voor koffiebonen kunnen we het alleen eens worden over een gemiddelde van drie weken, ervan uitgaande dat ze nog niet zijn gemalen. We durven te wedden dat je een verandering in de smaak van koffie zult merken als je het al een tijdje elke dag drinkt en een idee hebt gekregen van wat je kunt verwachten. Is dit een teken dat je koffie slecht is? Niet noodzakelijk.

Veel bedrijven gebruiken speciale verpakkingen om te voorkomen dat hun bonen bederven tussen de tijd dat de bonen de branding verlaten en in uw keuken aankomen. Het is niet ongewoon om koffie te verpakken in een container met een klep die is afgesloten, waardoor koolstofdioxide kan ontsnappen, maar geen zuurstof kan binnendringen.

Zodra je je bonen mee naar huis neemt, open je de container en laat je ze luchten, het oxidatieproces begint en de versheidsklok begint te tikken. Als je je bonen bij een kwaliteitsleverancier hebt gekocht, zijn de bonen vers. Maal uw koffiebonen niet voor. Koffie die met spoed wordt gemalen, kan smaak- en aromaverlies veroorzaken.

Hoe Koffie Te Bewaren

Koffiebonen worden geconfronteerd met twee grote vijanden: vocht en zuurstof. Het is het beste om ze op een droge, koele plaats te bewaren. Je koffiebonen kunnen ook beschadigd raken door zonlicht. Het kan ervoor zorgen dat koffiebonen te snel opwarmen, wat de smaak en het aroma kan veranderen.

Uw koffiebonen moeten worden bewaard in een luchtdichte verpakking, uit de buurt van hitte en vocht. Hoewel glazen potten er geweldig uitzien en kunnen worden gebruikt om koffiebonen in te bewaren, zijn ze niet ideaal voor opslag. Er zijn enkele speciale containers op de markt die zijn ontworpen voor het bewaren van koffiebonen en die de moeite waard zijn om te onderzoeken en uit te proberen als je serieus je bonen gezond wilt houden.

De luchtdichte afsluiting is ook handig als u in een gebied woont met een van nature hogere vochtigheidsindex. Zodra koffiebonen in de juiste container zijn geplaatst, moeten ze worden bewaard in een voorraadkast of kast waar de temperatuur relatief constant zal zijn. Klimaten die ongewoon vochtig of droog zijn, kunnen van invloed zijn op de opslag, wat nog een reden is waarom koffiecontainers de investering waard zijn.

Hoewel we het niet aanbevelen, is dit een gebruikelijke manier om koffie te bewaren. Het is niet veilig om koffie te laten ontdooien als deze eenmaal is ingevroren. Zodra de koffie begint te ontdooien, begint de condensatie het extractieproces, dat op zijn beurt de koffie maakt. Je zou uiteindelijk het tegenovergestelde kunnen doen van wat de bedoeling was en de chemische samenstelling van de bonen veranderen als je ze terug in de vriezer legt. Wanneer je echt klaar bent om de koffie te zetten, is hij al halverwege het extractieproces. Bovendien hoeft u ons niet alleen op ons woord te spreken. De SCAA raadt af om koffie in te vriezen. Het wordt ook niet aanbevolen om koffie te koelen, omdat de lipiden of het vocht kunnen emulgeren.

Hoe Lang Zijn Koffiebonen Houdbaar?

We kunnen niet naar eer en geweten zeggen wat u wilt horen. Koffie kan heel lang meegaan. Gebruik geen koffiebonen die ruiken of er goed uitzien.

Wij zijn van mening dat je bonen tot drie weken in een luchtdichte verpakking kunnen worden bewaard als ze op de juiste manier worden bewaard. En als je bedenkt hoe snel koffie zijn smaak in de loop van de tijd verliest, smaakt het misschien nergens naar als je koffiebonen van mindere kwaliteit koopt.

Aan de andere kant, als je bonen eenmaal gemalen zijn, raden we aan ze na een week niet te gebruiken. De smaakkwaliteit van de bonen is al aanzienlijk verminderd tegen de tijd dat ze een week bereiken. We hebben het al eerder gezegd, en misschien is het zelfs de moeite waard om onze grafsteen te plaatsen: maal je koffiebonen alleen vlak voor het zetten.

Wanneer Koffie Slecht Wordt

Er zijn enkele stadia van de koffieboon die echt gevaarlijk icky zijn.

Het is niet veilig om koffie te eten die besmet is met water of verkeerd is verpakt. Koffie die muf is geworden of is besmet met schimmel is niet hetzelfde als koffie die is gebrand tot een vlakke, neutrale smaak.

Als u tekenen ziet dat de koffie niet goed is afgesloten, vochtig is of is blootgesteld aan water, geuren of tekenen van schimmel, zet deze dan niet. Dit zijn allemaal indicatoren dat koffie onveilig is om te eten. Het is niet langer een kwestie van smaak: koffie die ranzig is geworden, maakt je ziek.

We weten dat u een verschil zult merken in de smaak en kwaliteit van uw koffie als u gebruik maakt van de tips en kennis die we hebben gegeven.