Gekruide Thaise Koffie Recept. Een Thaise Favoriet
Hoe te brouwen?

Recept Voor Gekruide Thaise Koffie

Soms moet je je ochtendkoffieroutine wat pit geven, en er is geen betere manier om dat te doen dan een gloeiend hete mok Thaise koffie te maken. Het is sterk en zoet, waardoor het de perfecte manier is om je doordeweekse ochtend te beginnen.

Wat Is THAISE KOFFIE?

Traditionele Thaise koffie wordt gemaakt met oliang, een mengsel van robustakoffie, bruine suiker en granen zoals maïs, sojabonen, rijst of sesam. De oliang (ook wel gespeld als oleang) wordt gebrouwen door heet water over de gemalen koffie en granen te gieten terwijl ze in een stoffen zak zitten en te laten trekken.

De zwarte koffie die door dit proces wordt geproduceerd, is meestal te bitter en om die reden – om de te sterke koffiesmaak te compenseren – werd gezoete gecondenseerde melk aan de drank toegevoegd. Meestal geserveerd in een glas vol ijsblokjes, is Thaise ijskoffie een traktatie geworden voor zowel inwoners als toeristen, en het is niet ongewoon om dit drankje op het menu te vinden in een authentiek Thais restaurant.

Net als veel andere recepten is Thaise koffie veramerikaniseerd of enigszins aangepast. Veel recepten vragen om oploskoffiekorrels in plaats van oliang. Deze veranderingen maken nog steeds een heerlijk drankje, maar het zal waarschijnlijk niet precies smaken als een kopje dat je zou kopen bij een koffieverkoper in Thailand.

THAILAND V.S. VIETNAM

Hoewel ze uit verschillende landen komen, worden Thaise en Vietnamese koffie vaak met elkaar verward, maar vandaag zouden ze voor eens en altijd alle verwarring wegnemen.

Beide drankjes gebruiken vergelijkbare ingrediënten – koffie en gecondenseerde melk – maar het grootste verschil tussen Thaise ijskoffie (of warme, in ons geval) en Vietnamese ijskoffie zit in de koffie zelf. Zoals we eerder vermeldden, is de oliang die wordt gebruikt om traditionele Thaise koffie te maken een combinatie van koffiedik, kruiden, suiker en granen, terwijl Vietnamese koffie meestal wordt gemaakt met gewone gemalen koffie.

Brouwmethoden onderscheiden de twee ook, aangezien Vietnamese koffie meestal wordt gefilterd door een metalen overgiet die aphin wordt genoemd, terwijl de Thaise tegenhanger wordt geperst door een mousseline-zak genaamd atungdtom.

NEEM DE THAISE KOFFIE THUIS

Je Zal Nodig Hebben:

  • 3/4 kop sterke koffie
  • 1/4 kop zware room
  • 3 eetlepels gezoete gecondenseerde melk
  • 1/2 theelepel amandelextract
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • Een sauspan

WERKWIJZE

Stap 1:

Om heerlijke Thaise koffie te maken, moet je eerst slagroom, gezoete melk, amandelextract, kardemom en suiker in een pan doen. Laat de ingrediënten op middelhoog vuur opwarmen tot het mengsel stoomt. Zorg ervoor dat je het af en toe roert om ervoor te zorgen dat alles goed met elkaar mengt.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Stap 2:

Terwijl de combinatie van melk, room en smaakstoffen op het fornuis stoomt, ga je gang en zet je je koffie. Afhankelijk van hoe sterk en smaakvol je je koffie wilt hebben, kun je ook een espresso shot gebruiken.

Stap 3:

Giet de hete koffie of espresso in een mok en giet het romige melkmengsel over de koffie. Roer de drank goed om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig wordt gemengd.

GENIETEN VAN!

Hoewel het recept een warme versie vereist, wordt het meestal gekoeld geserveerd. Je kunt ook een Thaise ijsthee maken de volgende keer dat je een verkoelende, cafeïnehoudende drank wilt om af te koelen op een warme zomerdag.

Gekruide Thaise Koffie

Opbrengst:
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Dit Thaise koffierecept kan zowel warm als koud geserveerd worden, maar is het lekkerst als je in de koudere maanden bent.

Ingrediënten

  • kopje sterk gezette koffie
  • kop zware room
  • 3 eetlepels gezoete gecondenseerde melk
  • 1 theelepel amandelextract
  • theelepel kardemom

Instructies:

    1. Combineer zware room, gecondenseerde melk, amandelextract en kardemom. Verwarm op middelhoog vuur tot het gestoomd is.
    2. Giet het mengsel over de koffie.
    3. Roer en geniet!