Chemex Coffee Brewing Guide - Achtergrond En Zelfstudie

Dit is een van die oldie-but-a-goodie-momenten. Hoewel een Chemex er modern uitziet, vind je dit relikwie in musea. Het begon bescheiden in 1941, toen deze overgietmethode koffiedrinkers met hoge wenkbrauwen van de eindeloos populaire percolator stal.

Peter J. Schlumbohm is de maker van de Chemex, en ik denk dat hier een enorme gemiste kans was – ik bedoel, Schlumbohm . Is het niet gebruikelijk dat mensen hun uitvindingen naar hen vernoemen?

Hier is de Chemex-brouwgids. Het bevat achtergrondinformatie en een gemakkelijk te volgen tutorial.

Achtergrond

Het is gemaakt door Peter J. Schlumbohm. Hij is een man die niet weet hoe hij dingen moet noemen, maar heeft naar verluidt 3000 patenten gehad. Ik wil niet eens de namen weten van de 2.999 andere dingen die hij heeft gemaakt.
Maar terug naar de Chemex. Dit niet-zo-moderne wonder is eigenlijk de combinatie van twee nogal onwaarschijnlijke objecten: een glazen laboratoriumtrechter en een Schlumbohms-erlenmeyer. Een erlenmeyerfles is niet bedoeld om te gebruiken voor gin, whisky of wodka. Het is eigenlijk wat we iconisch beschouwen als laboratoriumapparatuur. De man die het noemde had duidelijk dezelfde problemen als onze Duitse Chemex-maker.

Schlumbohm combineerde deze twee apparaten met een houten handvat en ta-da-de volgende koffierage.

Adams Grassy is momenteel eigenaar van Chemex. Zijn vader kocht het in 1980 en zijn familie bezit het nog steeds. Ze hebben dezelfde klassieke look behouden waarmee het begon – een houten kraag met een netjes gestrikte leren riem – en ze hebben dezelfde huiselijke manier van werken behouden in de kleine fabriek in Pittsburgh. Als je nieuwsgierig bent, binden ze de leren koorden nog steeds met de hand.

Grassy heeft een nieuwe naam gegeven en vintage handgeblazen items teruggebracht. Ze bieden ook verschillende kleuren stropdassen van ongelooide huid die de taille van uw Chemex zullen omhullen. Er zijn veel opties voor Chemexes. Je kunt kiezen uit één cup of dertien cupmaten. Want, nou ja, het is leuk om indruk te maken op je vrienden.

Je kunt merchandise zoals t-shirts verkopen, zodat je een wandelende advertentie kunt zijn voor je ochtendstemmingsbooster.

Hoewel alleen Chemexéén item aanbiedt, hebben ze een aantal zeer aantrekkelijke manieren gevonden waarop hun klanten hun liefde kunnen tonen (in contanten). ).

Wat Maakt Het Anders?

Geweldige vraag! Nou, om te beginnen is het een enkele eenheid, wat altijd leuk is. Je moet je mok en karaf schoonmaken omdat er veel overgiets bovenop komen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb beperkte capaciteit in de ochtend, vooral als het gaat om huishoudelijke taken.

Chemexes gebruiken ook een speciaal filter dat maar liefst 30% dikker is dan typische filters. Als je je afvraagt, waarom is dat wenselijk? Laat me je vertellen, je stelt de beste vragen.

Het is wenselijk omdat het resulteert in een schone kop koffie – de filters zijn ontworpen om de smaak en de verrukkingen door de vezels te laten, maar niet die vervelende gronden. Zelfs fijngemalen koffie maakt geen schijn van kans tegen deze dicht geweven vezels, die aan de top drie diep gelaagd zijn.

Het borosilicaatglas dat in chemexen wordt gebruikt, is borosilicaatglas. Borosilicaat is hierbij het sleutelwoord. Glas kan gevoelig zijn voor extreme hitte en kou, zoals u wellicht heeft gemerkt. Dit zou het ons moeilijk maken om van ons koffie-avontuur te genieten.

Chemex-glas is, zoals de meeste glazen karaffen, gemaakt van silica en boortrioxide. Deze combinatie resulteert in zeer lage thermische uitzettingscoëfficiënten. In niet-wetenschappelijke termen zal het niet barsten of exploderen wanneer het in contact komt met veel hitte. Ideaal toch?

De chemexen hebben een ingebouwde schenktuit waarmee je eenvoudig magische bonensap van het apparaat naar je kopje kunt overbrengen.

Chemex Vs. French Press Vs. Elk Ander Overgietapparaat

Het komt echt neer op persoonlijke voorkeur als het gaat om complexere koffiemethoden. Laten we de verschillen bespreken, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Het filter- of druppelproces zorgt voor een heldere, schoon smakende kop koffie met chemexen. Deze methode duurt langer en is ingewikkelder dan andere methoden. Het maken duurt ook wat langer. Dus het komt allemaal neer op hoe je ervan geniet en hoeveel je uitgeeft aan je ochtendkoffie.

Franse persen zijn eenvoudig en snel omdat ze profiteren van het weken. Rijk, aromatisch en vol, het gebruik van een koffiezetapparaat van de Franse pers geeft je de volledige ervaring, inclusief de oliën die Chemexes eruit filtert. Hoewel de tijd tussen het apparaat en de mok korter is dan het totaal, kan de laatste slok een opeenhoping van sediment veroorzaken die uw hele ochtend zou kunnen verpesten.

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wat er in je kopje zit als het gaat om overgieten. De smaak van Chemexes is herkenbaar Chemex . Er is geen manier omheen. Ze claimen met trots geen bitterheid en geen bezinksel, hoe sterk je je vliegtuigbrandstof ook drinkt, wat zeker zijn bonussen heeft.

Nogmaals, het komt allemaal neer op hoe je smaakpapillen van sneeuwvlokjes aanvoelen, maar de Chemex staat zeker hoog op de ultieme lijst met manieren om koffie te zetten.

Verkocht. Verkocht.

Jij hebt het.

Oké, dus je hebt natuurlijk een Chemex nodig . Je hebt de filters nodig die bij het apparaat horen, dat is vrij belangrijk. Dit zijn de duurste items, maar je kunt ook veel andere accessoires krijgen om de perfecte kop koffie te zetten.

  • Timer
  • Keukenweegschaal
  • Overgietketel
  • Thermometer
  • Conische maalmolen
  • Vers gebrande hele koffiebonen

Pak de lijst van onderaf aan.

Koffiebonen die vers gebrand zijn.

Als je naar deze tutorial bent gekomen met een zak voorgemalen onzin, draai je je kont om en ga je terug naar je plaatselijke koffiebrander (of supermarkt). Dit was .

Dit is waarom: zodra bonen zijn geroosterd, zijn ze bederfelijk. Koffie kan muf worden.

Willem Boot (oprichter & CEO Boot Coffee) was onze vriend en we vroegen hem hoe lang koffiebonen kunnen meegaan. Hij had dit te zeggen: “Ik raad niemand aan om gemalen koffie langer dan een week te laten rijpen. De koffie zal snel zijn kwaliteit verliezen als hij niet binnen die tijd wordt gebrand.

U kunt online iets lezen waarin staat dat koffie 3-5 maanden (of langer) kan duren, maar Willem vindt dat bonen maximaal drie weken goed zijn, “ervan uitgaande dat de koffie luchtdicht wordt bewaard en uit de buurt van vocht, hitte en licht.”

Willem zei: “Koffie zetten met vijf maanden oude koffie maakt je water bruin en maakt je misselijk of erger.”

Je hebt het allemaal gehoord, mensen. Houd het zo vers mogelijk.

Deze gids helpt u beslissen welk soort gebraad u moet kiezen.

Conische Maalmolen

We raden je aan om een conische maalmolen te gebruiken om je Chemex of ander zetsysteem beter te laten werken.

Een messenslijper is niet slimmer, hij werkt harder. Het draait ongelooflijk snel en hakt de bonen in een nogal gekke ijver. Al deze hectische, snelle bewegingen creëren precies wat we niet willen: hitte en schokkerige gronden. Bladmolens koken uw bonen voor, wat ertoe kan leiden dat uw mok halverwege de middag een verbrande smaak heeft.

Conische maalschijven werken anders. Ze maken gebruik van keramische of roestvrijstalen stiftfrezen, bewegen langzamer dan een slijpmachine en produceren daardoor veel netter werk. Ze creëren geen overtollige warmte en ze produceren een consistente, gelijkmatige grond die veel beter is om mee te brouwen.

Een kopje met inconsistenties kan resulteren in een kopje dat zowel te veel als te geëxtraheerd is vanwege de meerdere maten gronden. Dat is een nachtmerrie die je wilt vermijden! Dit artikel geeft meer informatie.

Overgietketel

We willen allemaal stijlvol zijn, nietwaar? Overgietketels zijn zowel klassiek als functioneel. Met deze waterkokers verdeel je het verwarmde water gelijkmatig over de grond. En die ouderwetse lange tuit zorgt voor een geweldige Insta-pic.

Klaag me aan omdat ik een millennial ben. Ik hou ervan als dingen dubbel werk doen.

Mijn overgietketels hebben een ingebouwde thermometer . Dubbele plicht. Het is een mooi ding. Je kunt ook kiezen voor een aparte thermometer, als je gewoon van veel mooie gadgets en gadgets houdt.

Keukenweegschaal

Deze kleine truc is niet verplicht, maar wel erg handig. Je moet de perfecte balans tussen koffiedik en water creëren, en meten is (uiteraard) de meest precieze manier om dat kleine probleem aan te pakken.

Timer

Deze klus kan worden gedaan met een magnetrontimer, maar je hebt iets nodig dat bijhoudt hoeveel je schenkt en hoe lang het duurt voordat het droog is. Dit is een belangrijk stukje van de puzzel voor het oplossen van problemen. Houd de tijd in de gaten.

Wat Is Dit Voor Filter?

Er zijn vier soorten Chemex-filters. Er zijn vier soorten Chemex-filters: voorgevouwen cirkels en vierkanten, natuurlijke voorgevouwen vierkanten, uitgevouwen halve manen en voorgevouwen voorgevouwen rechthoeken.

Dit is het saaiste aan het gebruik van een Chemex om je ochtendkoffie te zetten. Deze filters passen mogelijk niet op bepaalde overgietapparaten, dus zorg ervoor dat je weet welke je hebt voordat je koopt .

De halvemaanfilters zijn voornamelijk voor de kleine Chemexes, dus houd daar rekening mee. Ze hebben allemaal dezelfde prijs, dus u hoeft niet meer geld uit te geven als u een grotere Chemex kiest. Ze worden verkocht voor 100 cent per doos. Dit is een goede prijs en gaat drie maanden mee op één pot.

Instructies voor het opvouwen van traditionele filters vind je hier bij Chemex. De voorgevouwen vierkante filters die je in feite gewoon opent en erin laat vallen. Ik stem voor die route.

Oke. Ik denk dat we alles hebben geregeld nu je weet wat je nodig hebt en waarom. Het is eindelijk tijd om het vlees en de aardappelen te leren kennen van wat hier te doen was: stap voor stap leren hoe je de Chemex kunt gebruiken.

Hier Gaan We – Stap Voor Stap

Doe het langzaam aan. Als je de tijd neemt en echt je grenzen kruist en de eerste keer dat je de Chemex gebruikt, de eerste keer is dat je de Chemex gebruikt, wordt het een tweede natuur als je verder gaat. Laten we beginnen.

De eerste zaak van zaken is alles instellen. Vouw het voorgevouwen vierkante koffiefilter open en plaats het in de Chemex. Het gedeelte van het filter dat uit drie lagen bestaat, moet over de schenktuit van Chemex worden geplaatst. De achterkant mag maar één laag hebben.

Kook het water in je overgietketel. Als het een ingebouwde thermometer heeft, kun je erop vertrouwen om de benodigde temperatuur te bereiken, tussen 195-96 C. Zo niet, dan moet je een aparte thermometer hebben om het te controleren.

U kunt een ruwe schatting maken als u de graden niet kunt verifiëren. Houd er rekening mee dat ik dit niet aanraad, maar het werkt in een mum van tijd. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur uit. Na ongeveer 40 seconden het water moet op de juiste temperatuur.

Laten we naar de maling gaan terwijl het water opwarmt. Je zak met hele bonen kan worden geopend en in je conische maalmolen worden geladen. De beste maling voor chemexen is medium tot grof. We raden u echter aan eerst met een grovere instelling te beginnen en indien nodig naar een fijnere instelling te gaan.

Wat betreft de hoeveelheid koffiedik raden wij aan te beginnen met 35 gram koffie en een

Oké, als je je gemalen koffie klaar hebt, laat je ze in de molen. Pak het langzaam verwarmen van water en giet er wat door de Chemex lege filter. Dit proces staat bekend als voorbevochtiging en verwijdert elke smaak van het papier die van invloed kan zijn op wat u drinkt.

Als bonus warmt het ook de Chemex een beetje op, waardoor het klaar is voor de headliner van deze show: het brouwsel. Gooi dit water weg en laten we doorgaan naar het hoofdevenement!

Leg de gronden in het filter en schud de Chemex een beetje om ze gelijkmatig te maken, waardoor een mooi, vlak oppervlak ontstaat. Dit is waar de keukenweegschaal van pas komt – schuif hem recht onder de Chemex en zet hem op nul.

Start je tijdopnemer. Giet vervolgens net genoeg water in om het terrein te verzadigen. Vergeet niet om het water op 195-96 C te houden.

Laat het water volledig weglopen. Roer de grond daarna even door zodat er geen klontjes ontstaan.

Nu, pauze. Wacht 30 seconden (dit wordt het ‘blooming’-proces genoemd).

Giet langzaam en langzaam het water in het Chemex-filter. Laat het waterpeil zakken en giet vervolgens, met behulp van de keukenweegschaal als richtlijn, de rest van de 525 gram water waarmee u begon. Al het water moet binnen 3-5 minuten gelijkmatig over de bovenkant van het terrein zijn verdeeld.

Zorg ervoor dat u ten minste 2,5 cm ruimte laat tussen de bovenkant van uw filter en het waterniveau.

Zodra alle wateren zijn gegoten, wacht u tot alle koffie volledig in de Chemex is uitgelekt. Dat is alles! Tijd om te genieten.