Alles Over Timor Koffiegeschiedenis, Smaken En Brouwtips

Af en toe zetten we graag wat minder bekende koffieproducerende landen in de schijnwerpers, en Timor past daar zeker bij. Hoewel Timor in koffiekringen misschien niet dezelfde reactie krijgt als Colombia of Ethiopië, hopen we dat je Timor zult zien als een gerespecteerd lid van de wereldwijde koffiefamilie.

Dit artikel laat je kennismaken met Timor Coffee, inclusief de geschiedenis en het smaakprofiel. We hopen dat u deze gids informatief en verhelderend vindt en dat u tegen het einde aangemoedigd zult worden om Timor-koffie een kans te geven.

Overzicht

Officieel was Oost-Timor – Oost-Timor – in staat om de top 50 van koffieproducerende landen te kraken, maar behaalde slechts nummer 39. Gezien de kleine omvang en bevolking van het land is het echter een indrukwekkende prestatie om in de top 50 te staan. Koffie is de primaire export van Timor en maakt ongeveer 25% uit van de totale export van het land, uitgedrukt in dollars.

Koffie is het meest geëxporteerde product van Timor, dus het is niet verwonderlijk dat hun koffie-industrie hun grootste sector is. Naar schatting 25% van de bevolking van Timor wordt ondersteund door de koffie-industrie, hetzij direct als boer, hetzij indirect als onderdeel van het ondersteunende exportnetwerk.

Zittend op de 39e grootste koffieproducerende land zet Timors totale koffie-output op een minuscule 0,2% van de totale wereldwijde productie. Veel koffie-experts – met name Alf Kramer – beweren echter dat Timor-koffie qua kwaliteit en prijs tot de top 1% van de koffie wereldwijd behoort. Deze discrepantie in kwaliteit en totale productie is niet gebruikelijk en heeft de afgelopen decennia geleid tot een toegenomen belangstelling voor Timor-koffie.

Geschiedenis

Koffie werd in Timor geïntroduceerd door de Portugese kolonisten die in het begin van de 19e eeuw arriveerden. Tot 1975 was Oost-Timor een Portugese kolonie en beheersten de Portugezen de koffie-industrie. In 1975 was Timor een Indonesische kolonie. De Timorezen en hun koffieproductie kwamen onder Indonesische controle. Pas onlangs, aan het einde van de 20e eeuw, brak Timor los van de Indonesische controle en kreeg het volledige controle over hun koffie-industrie.

Nu beheerd door inheemse Timorezen, ondersteunt de koffie-industrie rechtstreeks een aanzienlijk deel van de bevolking. Timor is een van de landen geweest die werden bijgestaan door mondiale organisaties zoals de Asian Development Bank en de Wereldbank als onderdeel van hun programma om koffieproducerende landen die voorheen onder controle van een ander land stonden, te machtigen. Het is een geweldige prestatie om vrij te zijn van een kolonisator. Het kan echter moeilijk zijn om grip te krijgen zonder de infrastructuur en steun van grotere landen. Gelukkig begint de koffie-industrie van Timors te bloeien en zal naar verwachting de komende vijf tot tien jaar floreren.

Geografie En Klimaat

Timor ligt in de Aziatische Stille Oceaan, ingeklemd tussen Indonesië in het noorden en het zuiden. Het klimaat speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de kenmerken van koffie, en het bijna identieke klimaat dat wordt gedeeld tussen Indonesië en Timor maakt de koffie van de twee landen vergelijkbaar. Timor-koffie is zoet en chocoladeachtig met aardse tonen en een lage zuurgraad.

De Koffie

Met name Timor-koffie wordt meestal verbouwd zonder chemicaliën en pesticiden, waardoor de Timorezen hun koffie biologisch kunnen noemen en het menen. Het gebruik van het biologische label heeft de reputatie van Timor-koffie een boost gegeven in de ogen van koffiedrinkers over de hele wereld, aangezien meer mensen op zoek gaan naar biologische alternatieven om hun met chemicaliën beladen voedsel en dranken te vervangen.

Timor koffie is een volledig gewassen koffie die zich onderscheidt van andere koffiesoorten. De overgrote meerderheid van de koffie uit Timor wordt gewassen, waardoor het een uitschieter is uit een regio waar natte verwerking nog steeds de meest populaire koffieverwerkingsmethode is. Gewassen koffie is gewild bij liefhebbers van koffiespecialiteiten, omdat het een betere weergave is van de intrinsieke smaken van de bonen dan het resultaat van de inconsistente fermentatie die nat verwerkte koffies ondergaan.

Ondanks dat het gewassen is, is Timor-koffie uitzonderlijk goedkoop in vergelijking met meer bekende oorsprong. Gewassen koffie van gevestigde grootmachten als Indonesië, Colombia en Ethiopië kost al snel twee keer zoveel als vergelijkbare koffie uit Timor. Hoewel de prijzen van Timor-koffie de afgelopen jaren zijn gestegen, blijft het een van de meest betaalbare koffiespecialiteiten.

Als je Timor-koffie wilt proberen, raden we je aan deze te combineren met een brouwmethode in onderdompelingstijl. De natuurlijke smaken in Timor-bonen maken het zeer geschikt voor het brouwen in een Franse pers of Kalita Wave. We gebruiken ook graag Timor-koffie in batches van cold brew. Als je de voorkeur geeft aan een andere zetmethode, kun je deze natuurlijk ook gebruiken om Timor-koffie te zetten.

Gevolgtrekking

Ondanks dat er al meer dan 200 jaar koffie wordt geproduceerd, staat de aanwezigheid van koffiespecialiteiten op Timor nog in de kinderschoenen. Naarmate de wereldwijde vraag naar hoogwaardige koffiespecialiteiten groeit, zijn kleinere koffieproducenten zoals Timor steeds populairder geworden, omdat mensen zich realiseren dat kwantiteit en kwaliteit niet noodzakelijk hand in hand gaan. Timor-koffie is een geweldige keuze voor degenen die van Indonesische koffie houden.