Talalay Versus Dunlop Latex. Wat Is Het Verschil?

Een matras van natuurlijke latex kan een uitstekende matrasoptie zijn; het is duurzamer, ondersteunend en milieuvriendelijker. Maar het kiezen van de beste biologische latexmatras houdt meer in dan alleen het zoeken naar natuurlijke latex – u moet ook rekening houden met het type pure latex dat u in uw matras wilt. Dat klopt – er is echt een verschil in hoe natuurlijke latex wordt vervaardigd.

Talalay en Dunlop zullen de twee productieprocessen zijn die worden gebruikt om latexmatrassen te maken. Hoewel de stoffen die in elk worden gebruikt vergelijkbaar kunnen zijn, maakt de procedure een groot verschil in hoe het eindproduct aanvoelt. In ons artikel wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen Talalay- en Dunlop-latexschuimmatrassen en kunt u beslissen welke voor u ideaal is.

Wat Is Latexschuim?

Natuurlijke latex wordt gemaakt van het sap van rubberbomen, een hernieuwbare bron. Het sap is eerst melkachtig, maar wordt daarna met een beetje water opgeklopt om een schuimig schuim te creëren. Door het sap op te schuimen, ontstaan er veel kleine luchtbelletjes, waardoor de veerkrachtige textuur waar latexschuim bekend om staat ontstaat. Terwijl Talalay polyurethaanvullers bevat, is Dunlop volledig natuurlijk omdat er geen vulstoffen aan zijn toegevoegd. Of het nu het Talalay-proces of de Dunlop-procedure is, beide beginnen met het gebruik van latexschuim.

Talalay-latex

Talalaylatex

De Talalay-procedure is gemaakt in de jaren 1940 en is sindsdien gecorrigeerd en verbeterd met behulp van nieuwe technologie. Het is een complexe procedure in zes stappen waarbij gebruik wordt gemaakt van stofzuigers, kooldioxide en een grote vriezer. Deze procedure zorgt voor een zachte en pluizige textuur met veel extra comfortlagen.

  1. Eerst wordt vloeibaar latexextract verkregen uit elastiekjes en tot een schuimig schuim geklopt.
  2. Vervolgens wordt het schuim in een grote mal geïnjecteerd en gedeeltelijk gevuld.
  3. De mal wordt vervolgens vacuüm geseald, waardoor de vloeibare latex groter wordt.
  4. Vervolgens wordt de mal snel bevroren, vandaar dat het kooldioxide via de latex kan werken, waardoor een minder dicht product ontstaat.
  5. Nadat de mal is opgehangen, wordt deze gebakken om de substantie te plaatsen.
  6. Zodra de substantie is uitgehard, wordt deze uit de vorm gehaald, gewassen en klaargemaakt voor transport.

Dunlop Latex

De Dunlop-procedure werd in 1929 ingevoerd en is sindsdien ook niet veel veranderd. Het is een eenvoudiger proces, bestaande uit slechts vijf maatregelen die met extra ondersteuning meer steek houden. Het is vooral geweldig voor mensen met rugpijn of pijn in het lichaam.

  1. Net als bij het Talalay-proces, bestaat de eerste stap van het Dunlop-proces uit het trekken van vloeibare latex uit elastiekjes en het spinnen tot bruisend schuim.
  2. Dat schuim wordt vervolgens in een mal geïnjecteerd, maar in dit proces wordt de mal gevuld, waardoor er geen ruimte is voor groei en de latex kan terugbetalen.
  3. Vervolgens wordt het materiaal in een vulkanisatieoven gebakken om uit te harden.
  4. Zodra de substantie klaar is met bakken, wordt deze uit de vorm gehaald en schoongemaakt om eventuele verwerkingsingrediënten te verwijderen.
  5. Uiteindelijk bakken ze de gewassen latex nog een keer om overtollig vocht te verwijderen en maken ze het materiaal klaar voor transport.

Verschillen In Het Laatste Product

Deze twee processen lijken misschien niet zo verschillend, maar de eindproducten zouden anders zeggen, aangezien er veel verschillen zijn.

Duurzaamheid

Latex is een zeer duurzame, duurzame stof, dus zowel Talalay als Dunlop zijn de afgelopen jaren stevig en resistent gebleken. Maar Dunlop is meestal wat veerkrachtiger.

Prijs

Gemiddeld zijn Dunlop-matrassen goedkoper dan Talalay-matrassen, maar het kostenverschil is klein. Omdat het Dunlop-proces eenvoudiger is en aanzienlijk minder energie vereist, is het goedkoper te vervaardigen dan het zou zijn om Talalay-latex te vervaardigen. Deze meer betaalbare fabricageprijs wordt weerspiegeld in de aankoopprijs van alle Dunlop-matrassen. Talalay-latex is duurder omdat de methode gebruik maakt van flitsbevriezing, wat kostbaar is.

Voelen

Talalay-latex creëert een zachte, zachte matras die ideaal is voor comfort. Het is veerkrachtig, luchtig en wordt vaak aanbevolen voor een goede, rustgevende nachtrust. Talalay-latex is veerkrachtig en reageert snel op druk.

Dunlop-latex creëert stevigere matraslagen die meer veerkrachtige ondersteuning bieden. Dunlop-latex kan echter een inconsistent gevoel hebben vanwege de manier waarop het uit de mal bezinkt. Hierdoor kunnen sommige delen van de matras steviger of zachter aanvoelen in vergelijking met andere delen.

Milieuvriendelijk

Latex bedden worden beschouwd als een van de zeer milieuvriendelijke matrasmaterialen. Latexschuim is vergelijkbaar met traagschuim, zodat het nauw aansluit op het lichaam om druk en pijn te verlichten. Maar hoe het ook wordt vervaardigd, latexschuim is milieuvriendelijker dan de meeste matrassen, omdat het is gemaakt van duurzame rubberbomen en biologisch afbreekbare componenten bevat.

Temperatuur

De twee latexschuimen van Talalay en Dunlop zijn ademend en luchtig, waardoor een comfortabele luchtstroom ontstaat en de temperatuur de hele nacht neutraal blijft. Om deze reden maakt latexschuim een aantal van de beste matrassen voor warme slapers.

Talalay-schuim Of Dunlop-schuim, Welke Is Geschikt Voor U?

Je hebt gehoord over latex: het is duurzaam, comfortabel, ondersteunend, biedt geweldige stressverlichting en is niet overdreven belastend voor het milieu. Je hebt besloten om een latexmatras te kopen, maar nu moet je kiezen tussen Talalay-schuim en Dunlop-schuim. Er zijn een groot aantal verschillen tussen de twee, en het kan een beetje verwarrend zijn, maar hier is de bottom line voor elk van hen:

Kies Talalay Als

  • U wilt een zachtere matras omdat Talalay-latex elastisch en comfortabel is.
  • U slaapt op uw zij of rug. Rug- en zijslapers hebben niet zoveel steun nodig als buikslapers, dus Talalay-latex is perfect voor zij- en rugslapers.

Kies Dunlop Als

  • U heeft meer ondersteuning nodig of heeft rugklachten. Dunlop-latex is stevig, wat aantoont dat het rugpijn en lichaamspijn verlicht door de juiste uitlijning van de wervelkolom en drukpunten over uw heupen te vergemakkelijken.
  • Je slaapt op je buik. Maagslapers hebben stevigere, beter reagerende matrassen nodig om wegzakken en rugpijn te voorkomen.
  • U wilt een voordelige keuze. Dunlop-latex is meestal lager geprijsd dan Talalay-latex, omdat het niet zoveel tijd of energie kost om het te maken.

Veel Gestelde Vragen

Is Talalay-latex Biologisch?

Ja, Talalay-latex is natuurlijk – het is gemaakt van natuurlijke latex gewonnen uit rubberbomen en wordt verwerkt met biologisch afbreekbare ingrediënten. Het is ook hypoallergeen en goed voor het milieu, omdat het proces koolstofdioxide gebruikt, wat betekent dat het de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht.

Maar in tegenstelling tot Dunlop is het niet 100% natuurlijk omdat het polyurethaanvullers bevat. Dit is slechts een dealbreaker voor slapers die een volledig natuurlijke matras nodig hebben, aangezien Talalay volkomen veilig blijft. Synthetische latex is daarentegen geen veilig matrasmateriaal en we raden het dan ook niet aan.

Talalay-latex kan zelden als biologisch worden gecertificeerd omdat het vaak polyurethaanvulstoffen bevat. Daarom, als u op zoek bent naar een volledig biologisch latex bed, raden we u aan er een te kiezen die is gemaakt met Dunlop-latex. Biologische certificeringen, zoals GOLS (International Organic Latex Standard), garanderen dat de matras voor 95 procent uit organische materialen bestaat. Er zijn momenteel verschillende matrassenmerken die gecertificeerde biologische latexbedden verkopen.

Hoe Lang Gaat Een Talalay-latexmatras Mee?

Talalaylatex

Latexmatrassen gaan normaal gesproken langer mee dan andere matrastypes. Hoewel de meeste matrassen 6 tot 8 decennia meegaan, is de typische levensduur van een Talalay-latexmatras 10 decennia. Van talalay-latex is bekend dat het veerkrachtig is en zelfs na continu gebruik terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, in tegenstelling tot andere matrasmaterialen die na verloop van tijd kunnen slijten. Zelfs hybride latexmatrassen gaan behoorlijk lang mee, de meeste gemiddeld zo’n 6 tot 10 jaar.

Is Latex Gezond Om Op Te Slapen?

Latexmatrassen zijn over het algemeen milieuvriendelijk, wat betekent dat ze minder onaangename chemicaliën bevatten dan andere matrastypes. Bovendien is latex van nature hypoallergeen en bestand tegen dingen zoals huisstofmijt en schimmel, waardoor uw matras schoner blijft dan andere. Mensen met een latexallergie moeten echter natuurlijk latexmatrassen vermijden.

Is Een Latexmatras Geweldig Voor Rugpijn?

Is een latexmatras geweldig voor rugpijn

Van latexmatrassen is bekend dat ze meer ondersteunend en duurzamer zijn, wat betekent dat ze uw rugpijn kunnen verlichten. Talalay-latexmatrassen zijn iets dikker dan Dunlop-latexmatrassen, maar ze bieden allebei langdurige ondersteuning die uw rugpijn kan verlichten. Maar latexmatrassen zijn er in verschillende hardheden, van ultrazacht tot stevig. Houd dus bij het zoeken naar het beste latexbed voor u rekening met uw lichaamsbouw en slaaphouding.

Kun Je Een Latexmatras Omkeren?

U mag een latexmatras niet omdraaien, omdat hierdoor uw garantie kan vervallen. Het is niet nodig om latexmatrassen om te draaien omdat de rubberen lagen ervoor zorgen dat het materiaal snel terugveert. Hoewel opklapbare matrassen vaak worden gebruikt, is het niet nodig om tegenwoordig aangeboden matrassen op te klappen. Je kunt je matras nog steeds om de paar weken omdraaien om te voorkomen dat er zachte plekken ontstaan, maar bij hoogwaardige matrassen is dit niet nodig.