Ristretto Versus Espresso. Wat Is Het Verschil?
Voel je vrij om deze afbeelding te gebruiken zolang je terug linkt naar CoffeeAffection.com voor attributie.

Je bent misschien geen barista en weet wat een “ristretto” is. Het is een geconcentreerde versie van espresso. Eerst zullen we uitleggen hoe espresso wordt gemaakt. Daarna bespreken we de verschillen tussen een ristretto en een espresso. Je zult er misschien versteld van staan hoe graag je een Ristretto wilt proberen nadat je alle details hebt geleerd.

Wil je meer weten over verschillende soorten espressodranken? Neem een kijkje in onze gids!

Wat Is Espresso?

Laten we beginnen met de basis. Een shot espresso bestaat uit ongeveer 1-85 gram geconcentreerde koffie met een intense smaak. Om espresso’s te maken, duwt de machine heet water onder druk door aangestampte (verpakte) koffiedik. Zo krijgt espresso zijn gedurfde, onderscheidende smaken. De extractie duurt tussen de 20-30 seconden, afhankelijk van de instellingen en kalibraties van de gebruikte machine. Veel klanten bestellen doubles, ook wel doppios genoemd, of triple shots espresso.

Een shot espresso bestaat uit drie delen: de donkere body aan de onderkant, de lichtere midden en de lichte crema aan de bovenkant. De luchtbellen in de crema geven espresso zijn kenmerkende aroma en nasmaak. Espresso kan zwart of met suiker worden geserveerd.

Wat Is Ristretto?

Hetzelfde proces wordt gebruikt om een ristretto te maken. Het wordt voor de helft van de tijd geëxtraheerd en verbruikt minder water. Dit resulteert in een geconcentreerde shot espresso. De variatie in water en extractietijd zorgt voor drie verschillen tussen ristretto en gewone espresso: hoeveelheid, smaak en cafeïnegehalte.

1. Hoeveelheid: Aangezien een ristretto-opname wordt gemaakt met de helft van het water, is het resultaat een kleinere opname. Een normale espresso-opname is ongeveer 28 g, terwijl een shot ristretto 21 g is.

2. Smaak: Een ristretto shot heeft een kortere extractietijd, wat resulteert in een sterkere en meer geconcentreerde smaak. Het heeft een zoeter einde dan espresso.

3. Cafeïnegehalte: minder extractie betekent minder cafeïne. Hoewel het een klein verschil is, bevat een shot ristretto-espresso iets minder cafeïne dan gewone espresso-shots.

Ristretto Of Espresso: Welke Moet Je Kiezen?

Ristretto

  • De helft van het water
  • Ongeveer 21 gram per shot
  • Kortere extractietijd
  • Een geconcentreerde, krachtigere smaak met een zoete afdronk
  • Iets minder cafeïne
  • Twee keer zoveel water
  • Ongeveer 28 gram per shot
  • Langere extractietijd
  • Gedurfde, klassieke smaak
  • Iets meer cafeïne

Wat is het verschil tussen espresso en ristretto? Als je van espresso houdt, hou je misschien nog meer van ristretto-shots! Het is een vrij veel voorkomende bestelling bij coffeeshops en biedt een interessant smaakverschil. Liefhebbers van ristretto-drinkers houden van de diepere smaak en de wat zoetere afdronk. Sommige coffeeshops houden zo veel van ristretto dat ze het standaard in sommige van hun espressodranken op hun menu zetten. Starbucks biedt bijvoorbeeld platte witte wijnen met ristretto-shots. Vraag de volgende keer dat u uw plaatselijke winkel bezoekt om een ristretto-opname en kijk wat u ervan vindt!

We hebben ook enkele andere koffiesoorten vergeleken: