Hoe Maak Je Koffie Met Cezve

De naam cezve is van Turkse oorsprong, hoewel ontleend aan het Arabische Jadhwa, wat sintel betekent. Cezves zijn kleine potten met een lang handvat en een schenktuit die speciaal zijn ontworpen voor Turkse koffie. Cevzes waren ook bekend als ibrik en werden traditioneel gemaakt van messing, koper of goud. Met de groeiende vraag in Europa zijn cevzes nu goedkoper en efficiënter en kunnen ze worden gemaakt van keramiek, aluminium of roestvrij staal om bij verschillende warmtebronnen te passen.

Wat Is Turkse Koffie?

Wat is Turkse koffie

Als een cezve een apparaat is dat wordt gebruikt om Turkse koffie te zetten, wat is dan Turkse koffie en hoe verschilt het van gewone koffie?

Zoals de naam al aangeeft, is Turkse koffie een traditionele drank afkomstig uit Turkije en populair in andere delen van Europa en Azië. Het onderscheidt zich sterk van gewone koffie door de maling van de bonen en ook door de bereidingswijze met behulp van de cezve.

Precies, Turkse koffie verwijst naar een methode om zeer fijngemalen koffie te zetten met water en meestal suiker. Het brouwproces bereikt een schuimig schuimend stadium, net onder het kookpunt in de cezve en vervolgens geserveerd met de grond.

Het lijkt misschien alsof het zetten van Turkse koffie speciale bonen vereist, maar dit is niet waar. U kunt elk type koffie gebruiken om Turkse koffie te zetten. Arabica-koffie is echter de beste. Als je echter de voorkeur geeft aan robusta of blend, zal het nog steeds een smakelijk kopje produceren.

Turkse koffiemaling is fijner dan gewone koffie. Turkse koffiemolens zijn een goedkope en speciaal ontworpen molen. De Turkse koffiemolen kan worden gekocht, of u kunt kiezen voor handmatig malen. Je hebt ook de mogelijkheid om een grinder te kopen met Turkse instellingen. Zelfs de beste koffiemolens zijn niet compatibel met Turkse koffie.

Gezondheidsvoordelen van Turkse koffie

Turkse koffie vereist het zetten en serveren van de koffie met het fijne gemalen in elke geserveerde kop. Dat resulteert op zijn beurt in een hogere cafeïneconcentratie in vergelijking met andere methoden om koffie te zetten. De volgende zijn enkele van de gezondheidsvoordelen die Turkse koffie heeft:

  • Prestatiewinst op atletiek- en mentaal gebied
  • Een meer overvloedige bron van antioxidanten en andere heilzame verbindingen dan de gewone koffie
  • Het kan beschermen tegen mentale achteruitgang
  • Kardemom en Turkse koffie veroorzaken minder vaak chronische ziekten, ontstekingen of kanker.

Koffie Zetten Met Een Cezve

Er zijn drie hoofdcategorieën die kunnen worden onderverdeeld in het totale proces van koffiezetten met cezve.

  • Voorbereiding
  • Koffie zetten

ingrediënten

91 g, 100 ml water

4 theelepels fijngemalen koffie (7g)

2 tot 8 theelepels suiker (10 tot 38 gram)

Porties: 2

Voorbereiding

Bereidingstijd: 4 minuten

Instructie

  • Meet de koffie: Om Turkse koffie te zetten, meet u vier theelepels fijngemalen koffie in een kom. Dit is alleen voor twee kopjes. Voor één portie heb je de helft van de ingrediënten nodig. Sterker nog, als je hele bonen hebt, meet dan nog steeds dezelfde theelepels bonen.

Twee theelepels koffie lijkt misschien veel voor één kopje. Je hebt gelijk. Turkse koffie is erg sterk. Je kunt elke soort koffie kiezen die je lekker vindt, hoewel Arabica-koffie de beste is.

  • Maal de bonen. Turkse koffie heeft zeer fijngemalen bonen nodig. Dit komt omdat de gemalen bonen er niet uit worden gefilterd na of tijdens het brouwen. Als je een Turkse koffiemolen hebt, zorg er dan voor dat je deze op die stand zet. Als alternatief kunt u uw Turkse koffiemolen gebruiken of kiezen voor handmatig malen. Bij elke maalmethode die u kiest, moet u ervoor zorgen dat de maling uiterst fijn is.

Maar om jezelf de stress van het malen te besparen, kun je voorgemalen Turkse koffiemelanges kopen.

  • Meet het water: Voor een premium smaak raden we je aan koud en zoet water te gebruiken voor je Turkse koffie. Meet 100 ml water af voor elke twee kopjes Turkse koffie. Als u echter afincan gaat gebruiken – een kopje dat expliciet is ontworpen voor Turkse koffie, is de meting eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen is voor elke koffie anderhalve fincan water af te meten.
  • Meet de suiker of kruiden: Het is gebruikelijk om suiker of andere kruiden zoals nootmuskaat, kaneel, kardemom of vanille toe te voegen aan Turkse koffie. Hoewel dit niet vereist is, kan het de smaak, het aroma en de gezondheidsvoordelen van elk kopje aanzienlijk veranderen. Toch is de meting voor elke suiker of specerij anders. Bijvoorbeeld:

Kardemom: 1 tot 2 peulen gemalen kardemom, afhankelijk van je voorkeur (of 1/8 tot theelepel gemalen kardemom)

Er zijn vier niveaus van zoetende Turkse koffie. Deze omvatten:

  • Sade: Ongezoete Turkse koffie
  • Az seker: een theelepel suiker (mild zoet)
  • Orta: twee theelepels suiker (zoet)
  • Serkerli: tot vier theelepels suiker (heel zoet)

Koffie Zetten

  • Combineer alle ingrediënten: Giet je fijngemalen koffie, water en suiker in de ibrik. Meng de ingrediënten krachtig totdat het goed gemengd is. U kunt nog steeds Turkse koffie maken, zelfs als uw cezve niet beschikbaar is. Hoewel een kleine kan prima is voor Turkse koffie, zal het niet zo eenvoudig zijn als je grote hoeveelheden moet zetten.
  • Verwarm de cezve: plaats uw ibrik op uw gas- of elektrische fornuis op laag vuur. Blijf vervolgens de ingrediënten in je cezve roeren. Laat vervolgens de koffie trekken. Turkse koffie moet worden gezet bij een temperatuur onder het kookpunt. Dus als je je cezve op een te hoog vuur zet, zal de koffie verbranden, de smaak veranderen en ervoor zorgen dat de koffie geen schuim vormt.
  • Laat de koffie een paar minuten trekken tot hij begint te schuimen. Turkse koffie heeft een uniek schuim dat zich bovenaan het brouwsel vormt wanneer het bijna klaar is. Laat de koffie na het roeren nog 3-4 minuten staan. Het donkere schuim begint zich bovenaan te vormen. Roer de koffie in dit stadium niet door, wat je ook doet. Kijk pas naar het zetproces totdat de koffie begint te koken. Nadat de koffie gekookt is, zet u het vuur uit en laat u het 20 seconden afkoelen.
  • Giet vervolgens het schuim van de koffie in uw kopje of fincan en zet het vervolgens weer 15 tot 20 seconden op het vuur. De extra verwarming is nodig om te bepalen of de koffie een ander schuim vormt. Nou, je kunt maximaal vier schuimgebouwen krijgen van één cezve. U kunt dus herhaaldelijk 20 seconden opwarmen totdat de schuimvorming stopt.
  • Haal ten slotte, na het derde of vierde schuim, de ibrik van het vuur. Giet de volledige inhoud in uw fincan, serveer onmiddellijk en geniet ervan

Laatste Gedachten

Turkse koffie is een drank met veel cafeïne die afkomstig is uit Turkije. Deze koffiesoort wordt gezet met een cezve (ook wel ibrik genoemd). U kunt echter nog steeds Turkse koffie zetten uit een kleine pot. Dit is waar, ook al is het misschien moeilijker voor kleinere porties.

Door het hoge cafeïnegehalte biedt deze koffiesoort meer gezondheidsvoordelen dan gewone koffie. Met meer cafeïne komen echter ook verhoogde risico’s op slaapverstoring, verhoogde bloeddruk en andere gezondheidsrisico’s met zich mee.

Verwant